Za zašlou zdí obnovená klášterní zahrada

Oprýskaná ohradní zeď sice nasvědčuje, že hotovo ještě zcela není, avšak branou do obnovené tzv. prelátské zahrady u někdejšího hospodářského dvora olomouckého kláštera Hradisko (mapa), v němž sídlí Vojenská nemocnice Olomouc a o němž jsem psal v tomto článku, můžete směle projít. 


Musím říci, že mě otevřená brána po těch letech, co jsem v Olomouci, překvapila a potěšila. Kolikrát jsem tu dříve šel, a kudy to šlo, jsem nakukoval do prázdného areálu za zdí. Ve svém fotoarchivu mám mimo jiné záběr z klášterní věže z roku 2012, který zachycuje i zelený prostor při již opravené barokní budově někdejšího hospodářského zázemí kláštera, která v současnosti slouží i jako záchytka. A také o deset let mladší pohled přes plot, kdy stále nic nepřipomíná, že tu někdy byla okrasná zahrada. Nutno podotknout, že už tehdy nemocnice měla připravený projekt na její obnovu, chystal se od roku 2017. Obě zmíněné fotky si můžete prohlédnout níže. 



Nyní již dvouhektarový prostor vypadá jinak a je přístupný. Ohrazeným areálem vedou nové cesty, byly vysázeny nové stromy i květinové záhony, vyrostly tu dvě fontány i dřevěné pergoly s posezením. V ploše zahrady je připomenut zaniklý letohrádek. Obnova vůbec měla navrátit zahradě reprezentativní podobu z doby vzniku v 18. století a hlavně prostor zpřístupnit lidem – pacientům, návštěvám nemocnice i veřejnosti, která hledá chvíli klidu v zeleni. Klid by ale měly v brzké době ještě narušit stavební práce – rekonstrukce čeká ohradní zeď, která zahradu obepíná, a budovat se bude i nové parkoviště pro návštěvníky nemocnice (a proměna blízkých břehů Moravy v rámci protipovodňových opatření také asi nebude zcela klidná).

Zahrada, ke které snadno dojdete z centra Olomouci proti proudu Moravy, anebo dojedete autobusem MHD z hlavního vlakového nádraží, je přes den volně přístupná. A pokud sem zavítáte zrovna v pracovní čtvrtek či první sobotu v měsíci v teplejší části roku, můžete absolvovat i komentovanou prohlídku kláštera Hradisko, který je již od roku 1995 národní kulturní památkou. Informace k prohlídkám zde.









Komentáře