Zpět v čase: Památkově chráněná zbrojnice krnovských hasičů


Při prohlížení historických fotografií z Krnova (například na facebooku tamního muzea) se chce až brečet, jak se město po druhé světové válce změnilo, když během přestavby přišlo ve svém středu o celé bloky původní zástavby, které nahradily bytovky a moderní obchody, a ze starých měšťanských domů přečkal do dnešní doby jen zlomek. Ne, že by se tu nebouralo i po roce 1989, kdy naopak mizely objekty uzavřených továren, po kterých často zůstaly proluky volající po využití, ale přestavěné a demolicemi zásadně zvětšené Hlavní náměstí mi přijde jako větší šrám na tváři města. Je však třeba říci, že i přes tyto zásahy je centrum Krnova pěkné a upravené, žádné špinavé sídliště.

Co mě ale při nedávné návštěvě překvapilo, je hasičská zbrojnice stojící jen kousek od náměstí. Nemůžu si z dřívějších toulek či Větrání vybavit podobné sídlo hasičského sboru, navíc profesionálního! Vždyť historické zbrojnice zejména ve městech přestávaly v běhu času stačit potřebám hasičů a ti se pak stěhovali do nového, většího, modernějšího, v lepší lokaci atp. Anebo se původní objekt přestavěl. Jen si pro příklad připomeňte text, ve kterém jsem se vydal po stopách olomouckých hasičů. No a když se podíváte do této galerie, často v ní najdete městské stanice zmodernizované či úplně nové – ale samozřejmě nebyl jsem všude...


Krnovská zbrojnice slouží hasičům už více než století. Vyrostla na místě menšího staršího objektu z roku 1875 podle návrhu regionálního architekta Franze Blasche. Ten v Krnově stojí mimo jiné za podobou budovy spořitelny, která je se sousední radnicí dominantou Hlavního náměstí, nebo za projektem evangelického kostela. Zbrojnici pro tehdejší freiwillige feuerwehr (dobrovolné hasiče) navrhl jako dvoupodlažní secesí šmrncnutou budovu s nezbytnými garážemi a dominantní věží, která sloužila jako strážní a pro sušení hadic. Že jde o sídlo hasičů, navíc zvýrazňují tři medailony chlapců s hasičskými atributy, umístěné nad pilíři arkád před vjezdy do garáží. Zbrojnice v někdejší Bäckengasse (Pekařské ulici, nyní U Požárníků) byla dokončena v roce 1916, a jak jde vidět ze srovnávací dvojice fotek výše (na historickou fotku jsem narazil na facebookové stránce Krnov v proměnách času), původně nešlo o samostatně stojící stavbu. 

Po druhé světové válce se ale s většinou historického centra proměnila i zástavba kolem zbrojnice. Téměř všechny domy v ulici byly zdemolovány, některé byly nahrazeny novými bytovkami, na místě dalších je tržnice a na parcely po některých se rozšířil hasičský areál nebo se na nich prostě jen parkuje. Změn doznala i samotná zbrojnice, která byla v 70. letech zvětšena o přístavbu s dalšími garážemi a potřebnými prostory. K větším stavebním zásahům do podoby původní historické budovy tehdy ani později naštěstí nedošlo (tedy nebyl jsem uvnitř, ale nemám důvod nevěřit dokumentům, kde se píše, že prvky interiéru jsou dochovány intaktně), a tak byla zbrojnice na počátku nového tisíciletí navržena na prohlášení za kulturní památku. Ministerstvo kultury návrhu vyhovělo a zbrojnici jako architektonicky kvalitní a typově ojedinělou stavbu v regionu kulturní památkou prohlásilo. V Památkovém katalogu přitom můžete vidět fotky stavu krnovské zbrojnice před rekonstrukcí, mé fotky jsou aktuální, staré jen pár dní... 

Ještě bych dodal, že vedle Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v Krnově působí ještě hasiči dobrovolní, kteří mají svoji zbrojnici v ulici Partyzánů – pokud půjdete po modré značce z vlakového nádraží na Bezručův vrch, nemůžete ji minout. Ale pardon, jde o současnou a z turistického hlediska vlastně ničím zajímavou stavbu. Hlavně však že dobře slouží!





Komentáře